Κακώσεις Και Αποκατάση Εσω Πλαγίου Συνδέσμου Γόνατος

  • Φεβρουάριος 8, 2017

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΕΣΩ ΠΛΑΓΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

 

 

 

Οι σύνδεσμοι είναι δυνατές ελαστικές κατασκευές που συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους, προσφέροντας δύναμη και σταθερότητα στις αρθρώσεις. Στην άρθρωση του γόνατος υπάρχουν τέσσερις σύνδεσμοι, που ενώνουν το μηριαίο οστό με την κνήμη.

  • Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος, προσφέρει σταθερότητα στην εσωτερική πλευρά του γόνατος.
  • Ο έξω πλάγιος σύνδεσμος, προσφέρει σταθερότητα στην εξωτερική πλευρά του γόνατος.
  • Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, που βρίσκεται στο κέντρο του γόνατος, περιορίζοντας την περιστροφή, αλλά και την προς τα εμπρός κίνηση της κνήμης.
  • Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος, βρίσκεται επίσης στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος, περιορίζοντας την προς τα πίσω κίνηση της κνήμης.
  • Ανάμεσα στα οστά που σχηματίζουν την άρθρωση του γόνατος υπάρχουν δύο “σφήνες”, που αποτελούνται από συνδετικό ιστό, οι μηνίσκοι, βρίσκονται στην έσω και έξω πλευρά του γόνατος και λειτουργούν για την απόσβεση των κραδασμών που δέχεται η άρθρωση του γόνατος, αμβλύνουν το βάρος που δέχεται το κάτω από το γόνατο τμήμα του ποδιού, προσφέροντας παράλληλα την απαραίτητη σταθερότητα

 

Αιτίες και βασικά συμπτώματα τραυματισμού του έσω πλάγιου συνδέσμου. Ο έσω πλάγιος σύνδεσμός τραυματίζεται περισσότερο εύκολα από ότι ο έξω πλάγιος. Προκαλείται από κτύπημα στην εξωτερική επιφάνεια του γόνατος, που προκαλεί απότομη διάταση ή ρήξη του συνδέσμου που βρίσκεται στην εσωτερική επιφάνεια του. Η κάκωση μπορεί να είναι 1ου, 2ου ή 3ου βαθμού. Κάκωση 1ου βαθμού σημαίνει μία βίαιη διάταση του συνδέσμου, 2ου βαθμού μερική ρήξη του συνδέσμου ενώ 3ου βαθμού σημαίνει ολική ρήξη του συνδέσμου
Τα βασικά συμπτώματα είναι πόνος στο γόνατο με ευαισθησία κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς της άρθρωσης, με πρήξιμο (οίδημα).

Φυσιοθεραπεια:

  Τεχνική μαλακών μορίων ( μάλαξη)

  Αρθρική κινητοποίηση ( manual therapy)

  Taping

  Παγοθεραπεία ή θερμοθεραπεία

  Ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας των μυών

(ελαστικότητα των τετρακέφαλων μυων, των οπίσθιων μηριαίων μυων και των  γλουτιαίων μυών),

της δύναμης ( ενδυνάμωση των τετρακέφαλων μυων, των οπίσθιων μηριαίων μυων και των  γλουτιαίων μυών

της ισσοροπίας

  Εκπαίδευση

Θεραπεια 1ου, 2ου βαθμου και 3ου βαθμου

Οι  ασθενείς  με ρήξη πρώτου η δεύτερου βαθμού αναρρώνουν με την κατάλληλη φυσιοθεραπεία. Το ποσοστό της επιτυχημένης θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή. Πολύ βασικό είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθά τον οργανισμό να επουλώσει τους τραυματισμένου ιστούς. Δραστηριότητες οι οποίες φορτίζουν τον έσω πλάγιο σύνδεσμο πρέπει να αποφεύγονται και να ελαχιστοποιούνται ειδικά η στροφή και η βλεσότητα του γόνατος.

Άμεση και κατάλληλη θεραπεία είναι βασική για την γρήγορη αποκατάσταση του προβλήματος. Η θεραπεία τις πρώτες 72 ώρες

στόχο έχει την μείωση του πόνου και του οιδήματος. Οπότε ο ασθενής ξεκουράζει το σκέλος σε ανάροπη θέση εφαρμόζει συχνά παγοθεραπεία ( 3 με 4 φορές την ημέρα) .

Στη ρήξη 3ου βαθμού η χειρουργική αποκατάσταση είναι απαραίτητη
Πρόγνωση της ρήξης του έσω πλαγίου συνδέσμου 
Με την κατάλληλη θεραπεία ρήξεις πρώτου και δευτέρου βαθμού αναρρώνουν και επιστρέφουν στην δραστηριότητα σε 2 με 8 εβδομάδων. Σε περίπτωση ολικής ρήξης η περίοδο αποκατάστασης διαρκεί περισσότερο. Συχνά τραυματίζονται και άλλα στοιχεία της άρθρωσης του γόνατος ( μηνίσκος, χιαστή σύνδεσμοι ) οπότε αν κριθεί ότι η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη η περίοδος αποκατάστασης διαρκεί 6 με 12 μήνες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *